OSVOJENO 1. MJESTO U KVIZU „KROZ VRATA ZNANJA DO PUTOVANJA“

1 tra, 2006

Poticaj za znanstvenu radoznalost među mlađim generacijama

U subotu, 1. travnja, školska dvorana OŠ J.J. Strossmayera u Zagrebu bila je poprište polufinalnog natjecanja kviza National Geographic Juniora pod nazivom “Kroz vrata znanja do putovanja”. I tako je to počelo. Ovo natjecanje, osmišljeno kao ekipno natjecanje za učenike četvrtih razreda osnovnih škola diljem Hrvatske, okupilo je 20 ekipa iz cijele zemlje.

Tri najbolje plasirane ekipe iz polufinala stekle su ulaznicu za finale koje se održalo u svibnju također u Zagrebu. Među finalistima su se istaknule ekipe Hobity iz OŠ Horvati, iz Zagreba; ekipa Kikići iz OŠ Vojnić, iz Vojnića te ekipa Plava munja iz OŠ Petrijanec, Petrijanec.

Natjecanje je bilo osmišljeno kao poticaj za razvoj znanstvene radoznalosti među mlađim generacijama, a svaka škola predstavila je troje učenika četvrtog razreda koje je vodila njihova učiteljica. Pitanja za kviz su bila osmišljena od strane stručnjaka koji se bave edukacijom djece, a obuhvaćaju teme iz časopisa National Geographic Junior te općenito poznavanje Hrvatske i svijeta, prirode i društva, ekologije, biljnog i životinjskog svijeta te drugih područja opće kulture.

National Geographic Junior, časopis namijenjen djeci od 7 do 15 godina, izlazi u Hrvatskoj od rujna 2004. godine. Svojom kvalitetnom i zanimljivom sadržajem, ovaj časopis doprinosi općem obrazovanju i popularizaciji znanosti među mladima, a ima i preporuku Zavoda za školstvo Republike Hrvatske.

Nakon polufinalnog natjecanja, Ekipa „Kikića“ predvođena učiteljicom Anicom Globan Kovačić, odnijela je pobjedu u finalnom natjecanju te su nagrađeni putovanjem u Washington, DC, USA, kao predstavnici R. Hrvatske.

 

Anica Globan Kovačić

 

Skip to content