Edukacija, sjećanje i pijetet gradu Heroju

22 stu, 2023

Učenici osmih razreda imali su priliku upoznati se s povijesnim značajem grada Vukovara kroz dvodnevni posjet 21. i 22., studenog. Ovaj edukativni posjet obuhvatio je različite aspekte grada – od njegovih znamenitosti do potresnih priča o stradanjima i pijetetu prema žrtvama Domovinskog rata.

Učenici su započeli svoje putovanje obilaskom ključnih znamenitosti grada, uključujući Vukovarski vodotoranj, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Trpinjsku cestu te Ovčaru. Voditelji ture nisu samo pružili povijesni kontekst, već su također dijelili osobne priče i iskustva, čineći posjet još intimnijim i dublje povezanim s emocionalnom stranom Vukovara.

Na predavanju su učenici imali priliku postavljati pitanja i slušati priče koje su oblikovale povijest ovog herojskog grada. Ova interakcija pridonijela je stvaranju živopisnog i dubokog dojma o važnosti sjećanja na prošlost.

Drugi dan posjeta bio je posvećen pijetetu prema žrtvama. Učenici su sudjelovali u različitim ceremonijama sjećanja, uključujući paljenje svijeća na Memorijalnom groblju i sudjelovanje u minuti šutnje. Ova iskustva dodatno su produbila razumijevanje težine gubitka i hrabrosti stanovnika Vukovara tijekom Domovinskog rata.

Profesorice Ivona Bašić Josipović i Jasminka Bosanac ističu važnost ovakvih terenskih posjeta u obrazovanju mladih generacija o povijesnim događajima i vrijednostima pijeteta prema žrtvama. “Ova iskustva izlaze iz okvira učionice i pružaju učenicima stvarnu povezanost s poviješću našeg naroda. Važno je da mladi razumiju cijenu slobode i poštuju naslijeđe onih koji su dali svoje živote za nju”, istaknule su.

Posjet gradu Vukovaru ostavio je snažan dojam na učenike, potičući ih na daljnje istraživanje i promišljanje o povijesnom nasljeđu njihove domovine. Ovaj posjet ne samo da educira mlade, već također potiče duh pijeteta prema žrtvama i poštovanje prema onima koji su sudjelovali u stvaranju slobodne Hrvatske.

Natalija Kočiš Benković

Skip to content