preskoči na sadržaj
S (NE)KULTUROM NA TI
 
 
Kultura je sveukupnost znanja, obaviještenosti i ponašanja. Od malih nogu usmjereni smo na kulturno uzidanje koje je rezultat našeg odgoja i obrazovanja. Kad smo u pitanju mi djeca društvo je podredilo sve nama. Samo da izrastemo u zdrave, učene i korisne članove društva. Međutim, neke osobine stječemo rođenjem, a neke usvajamo tijekom života.
 
 
To da li ćemo biti visoki ili niski, mršavi li debeli, crni ili plavi – ne možemo birati. Ali možemo odlučiti kakav će nam biti odnos prema ljudima, životinjama, prirodi, školi, znanju. Sami odlučujemo kakvi ćemo biti u svome domu, u školi, na ulici.
Prve osobe koje nas tome uče su naši roditelji i rodbina. Od njih smo pokupili sve što je dobro i sve što je loše jer su nam oni veći uzori i od naših učitelja. To mi nazivamo kućnim odgojem. Svakodnevno smo svjedoci u školi i na ulici jako ružnog ponašanja.
Učitelji nam svakodnevno skreću pozornost da to nije u redu, ali većina učenika više vjeruje svojim roditeljima, onima koji su im prvi pružili kućni odgoj, mada svi mi roditelji nisu uvijek u pravu.
 
 
Ipak, većina nas misli svojom glavom i da bi svoje ponašanje trebalo prilagoditi novom vremenu koje je mimoišlo naše roditelje. Shvatimo da je lijepo cijeniti druge, činiti dobra djela, biti pristojan, izgrađivati odnos prema prirodi i prema društvu, štovati sebe, ali i druge, poštivati dosadašnja dostignuća; cijeniti ih kao i one koji su ih ostvarili. Naravno, isto tako treba nastojati pridonijeti dosadašnjem stupanju kulture svojim učenjem, ponašanjem i ostvarenjima.
 
 
Kažu da na mlađima svijet ostaje, a mnogima je još uvijek teško reći hvala, dobar dan, izvolite sjesti. Bonton je za njih nejasan pojam i ne tiče ih se što drugi misle o njima. Oni vide samo sebe i većinom se kreću među pojedincima sličnim sebi, te i imaju neku svoju kulturu, bolje reći nekulturu. Njihovi uzori nisu kulturni ljudi, nego pojedinci iz polusvijeta, pa su bliskiji njihovoj nekulturi, nego dozvoljenim i priznatim pravilima ponašanja.
 
 
 
 
Sara Mikić, 6.a
TražilicaKalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi
ŠKOLA

DARUJMO LJUBAV

KORISNO


 


 


 

preskoči na navigaciju