preskoči na sadržaj
PRIJATELJ U KOMI
PRIJATELJ U KOMI
 
 
Bicikl je bio moj san otkad sam bio svjestan sebe, otkad sam promatrao starije dječake kako se ponose svojim biciklima i na njima izvode najnevjerojatnije bravure. Kasnije sam shvatio da su to djeca imućnijih roditelja, a ja sam svoj prvi bicikl zaradio, tek kad se otac uvjerio da sam sigurni i stalni odlikaš.
Najprije je nekoliko godina, dok sam bio u nižim razredima, odgađao kupnju bicikla govoreći kako moje petice ništa ne znače jer svatko prvih nekoliko godina prolazi odličnim uspjehom. No, kad sam petice zaredao i u višim razredima, otac više nije imao kud.
 
Zajedno smo mama, ja i on otišli u grad i ušli u prvu prodavaonicu bicikla. Bože, koliko bicikla! Sve ljepši od ljepšeg. Ima tu bicikla za odrasle, bicikla za rekreaciju i skidanje kilograma, trkaćih bicikla čije su cijene vrtoglave, a najviše je bilo bicikla za nas djecu. Tata je više gledao cijene nego bicikle, a ja sam zastao kod jednog i nisam skidao pogled s njega. Tata mu je pogledao cijenu, a na čelu su mu se skupile obrve. Mama mu je nešto prišapnula i on je pozvao prodavača.
 
Tako je bicikl bio kupljen. Jedva sam čekao da vidim lica svojih prijatelja kada vide ovog mog ljepotana. A tek kada se njime odvezem u školu i parkiram ga među njihove krntije. Pucat će od zavisti. Za sada sam još uvježbavao vožnju. Bilo je tu padova, završavanja u jarku, ali nikada nisam plakao. Ustao bih iz kakve šikare, pregledao u kakvom je stanju moj prijatelj, a tek onda i svoja oguljena krvava koljena. Kada sam postao siguran u vožnji, roditelji su mi dozvolili da se njim vozim u školu. To je ono što sam jedva čekao. Parkirao sam svoj bicikl među druge polovne, oguljene iskvarene krntije. Na odmoru sam iz prikrajka uživao gledajući desetine dječaka kako zagledaju moj bicikl, dive mu se.
                        
*     *     *
Sada je i moj bicikl ostario. Prvo sam tijekom vožnje čuo ravnomijerno pucketanje, a za par dana i nepodnošljivu škripu.
Uzaludne su bile popravke i podmazivanja, ali se ipak držao. Zbog buke koju je pravio tijekom vožnje, za mnom su se okretali prolaznici.
A onda je tragično nastradao. Neki pripiti traktorist prešao je u rikverc preko njega. Tragičnu vijest javili su mi druga djeca.
 
 
Neizmjerno sam tužan. Roditelji me tješe i obećavaju novi bicikl.
 
 
 
 
Romario Matanović, 8.b
 
TražilicaKalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi
ŠKOLA

DARUJMO LJUBAV

KORISNO


 


 


 

preskoči na navigaciju