preskoči na sadržaj
POKLONJENA OCJENA - POZIV NA NEUČENJE
 
Posljednjih godina u školi svi prolazimo.
 
 
Čak i oni najgori, kada dođe kraj školske godine, pretvore se u dvojkaše, a kada se tim dvojkama dodaju dobre, vrlo dobre i odlične ocjene iz nekih predmeta, njihov opći uspjeh je dobar, pa i vrlo dobar. Takvi rezultati ne odgovaraju stvarnom znanju što pokazuju i njihove ocjene zarađene tijekom školske godine, a pogotovo rezultati postignuti na testovima, kada se neznanje ne može sakriti. Mi odlični učenici nezadovoljni smo takvim odnosom učitelja prema lijenčinama koji po godinu dana ne otvaraju knjige; igraju se, zabavljaju se na različite načine, dokoličare, a na kraju – prolaze. Nama se smiju u lice, nazivaju nas štreberima, bubarošima.
 
Interesantno je kako se učitelji tokom cijele godine odnose prema takvim učenicima. Savjetuju ih, mole ih da se mijenjaju, viču; pokušavaju na sve moguće načine djelovati na njih ne bi li probudili njihovu savjest, ali ne uspijevaju. Čak i javno iznošenje njihovog neznanja i nezalaganja na roditeljskim sastancima ima suprotan efekat. Roditelji takvih učenika nemoćno krše ruke, izražavaju zabrinutost, obećavaju da će nešto poduzeti, ali uglavnom sve se završava na tome. Znaju i oni dobro da učitelji samo prijete, da će na kraju školske godine svi „omekšati” i da će prolaznost biti skoro stopostotna.
 
 
Nama djeci je naročito zanimljiv kraj školske godine kada na zadnjim satovima pojedini predmetni učitelji zaključuju ocjene. Primjećujemo kako se ljuti lavovi polako smiruju, prestaju režati, preklinjati i proklinjati i postaju prave male mace. Zastanu u dnevniku kod problematičnog učenika koji je tijekom školske godine naredao niz jedinica, malo se izgalame na njihova vlasnika, a onda nenadano okrenu ploču. Te kako on i nije baš uvijek loš, kako ima smisla, samo je lijen, ali se nadaju da će se on popraviti, te od učenika i javno traže da to pred cijelim razredom i obeća. Ovaj se smješka svima u razredu; zna da ga od dvojke dijeli samo nekoliko sekundi, obećava glasno da će se popraviti i da ga sljedeće godine od silne dobrote nitko neće prepoznati. Učitelj kao da je samo to čekao: spušta pogled na dnevnik i daje zadnju, zaključnu dvojku koja se i sama nelagodno osjeća u društvu silnih jedinica.
 
Mi odlični učenici, koji smo se cijele godine trudili, samo se zgranuto pogledavamo jer znamo da i mnogi među nama imaju petice koje su do prije par dana bile same trojke i četvorke. Zato se i ne bunimo, navikli smo da učitelji naglo pred kraj školske godine postanu blaži u zaključivanju ocjena i da se silno trude da opravdaju poklonjene dvojke. Živjela Bolonja! Cijeli razred prolazi sto posto. Ako nekog nesretnika i pošalju na popravni, kažu mu što mora naučiti, tako da rezultat svi znamo unaprijed. Tako smo zadovoljni i mi i naši roditelji.
 
 
 
 
Bojana Đebro, 8.a
TražilicaKalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi
ŠKOLA

DARUJMO LJUBAV

KORISNO


 


 

preskoči na navigaciju