preskoči na sadržaj
NE RADIM - UČIM RADITI
 
 
U današnje vrijeme svi učenici osmih razreda ozbiljno razmišljaju koju srednju školu upisati, koje buduće zanimanje odabrati. U tom izboru budućeg zanimanja ne sudjeluju samo osmaši, nego njihovi roditelji i učitelji. Svi su oni svjesni da izbor zanimanja ne ovisi samo o željama, nego i o sklonosti pojedinca nekom zanimanju, uspjehu na kraju sedmog i osmog razreda, te o potrebi u društva za nekim zanimanjima. Treba imati puno sreće da se sve to posloži, pa ni onda nije sigurno zaposlenje, a kamoli ako završite neko zanimanje za kojim su potrebe male, ili gotovo nikakve.
 
Budući da nam se zemlja ugleda na one zapadne zemlje, svi ćemo manje – više imati problema s radnim mjestima. Na Zapadu ljudi tijekom svog radnog vijeka promijene pet – šest zanimanja, jer su tamo promjene česte: prestaje potreba za jednom vrstom radnika, a otvara se potreba za drugim zanimanjima. Na Zapadu ni jedno zanimanje nije sramotno, ponižavajuće, kako su često kod nas zanimanja podijeljena. Na Zapadu je važno raditi i ne biti bez posla. Otuda su kod njih prekvalifikacije sasvim uobičajena stvar. Kod njih su podjednako cijenjeni dobar liječnik i dobar slastičar jer su oba majstori svoga posla.
Kako se kod nas zatvara veliki broj tvornica, veliki broj mladih i sposobnih radnika danas ostaje bez posla i taman će nama, kada se osposobimo za neko zanimanje, biti vrlo ozbiljna konkurencija. Utoliko će doći do nekog radnog mjesta za nas biti vrlo teško doći, a kamoli da ga biramo. Zato moramo biti spremni na sve: od toga da prestane potreba za našim radnim mjestom, do toga da se osposobimo i za neko drugo zanimanje, pa i više njih.
                                  *     *     *    
U sasvim slučajnim međusobnim razgovorima saznali smo da naša dobra učenica i prijateljica sasvim uspješno zamijeni mamu u obiteljskom kafiću.
 
 
Tragom toga saznanja koje nam je zvučalo nevjerojatno, uputili smo se ja i moja prijateljica ravno u kafić „FOX” da se uvjerimo u istinitost priča. Bilo nam je neugodno jer prvi put ulazimo u kafić, ali kad smo već ušli, zinuli smo od čuda: za šankom Tatjana Vuletić, učenica 6.a razreda.
„Dobar dan! Izvolite sjesti, što želite?”
„Pa došle smo vidjeti tebe. Znači istina je da ovdje radiš, poslužuješ goste?”
Ma ne, ja nisam radnik, ja samo učim raditi. Na ovaj način nekada pomažem mami.”
„A kako si naučila taj posao?”
„Kafić „FOX” je obiteljski kafić i nalazi se u sastavu moga doma. U njemu radi moja majka, a imamo i još jednu konobaricu. Puno puta sam gledala njih kako rade i mislim da to i nije teško.”
„Kako je sve to i kada počelo?”
„Bilo je to još prošle godine. Imala sam 11 godina. Majka je morala nešto poslom u Karlovac, a mene je ostavila da operem čaše i šalice za kavu. Toga toplog popodneva, gosta uopće nije bilo, a ja sam ubrzo sve oprala što treba, jer i inače pomažem mami u kuhinji. Odjednom se pred kafićem zaustavio auto. Uspaničila sam se. Iz njega je izašao tatin prijatelj Mirko. Pitao je gdje je tata da zajedno popiju po kavu i piće. Odgovorila sam mu da nema nikoga, a da ja samo pazim dok mama ne stigne za koji tren. Malo se nevoljko uzvrtio, a onda me pitao znam li ja skuhati kavu. Ponudila sam ga da sjedne i za tren se pred njim našla uredno servirana čista šalica s puno kave. Popio je gutljaj – dva, a onda je primijetio: „Vidi ti male, kako dobro kuva kavu. Tko bi to rekao.” Ta pohvala mi je bila kao ohrabrenje. Od tada je sve bilo lakše.”
„Kako stigneš naučiti zadaću?”
„Ma ne radim ja stalno. Ja samo ponekad uskočim kad imam vremena da olakšam mami. To je i moja dužnost, a i zaradim za džeparac. Roditelji mi kažu da je to dobro, da naučim da novci ne padaju s neba.”
„Da, ali ima svakakvih gosta. Kako s njima izlaziš na kraj?”
„U naš kafić ulaze samo pristojni ljudi. Zato mi mama dozvoli da je ponekad zamijenim.”
Može li se stići biti odlikaš i povremeno raditi u kafiću?”
Naravno da može. Samo treba pametno rasporediti vrijeme.”
 
 
Poslije ovoga smo ostale zbunjene: pred nama prava mala konobarica, a odlikašica. Još nas je počastila i sokom.
 
 
 
 
Renata Opačić, 7.a
 
 
 
TražilicaKalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi
ŠKOLA

DARUJMO LJUBAV

KORISNO


 


 


 

preskoči na navigaciju