preskoči na sadržaj
MOBITELOMANIJA U SLUŽBI NASILJA
      
 
Do sada smo u nekoliko navrata u našem listu pisali kako su mobiteli u posljednje vrijeme preplavili svijet i postali gotovo svima dostupni. Nisu mimoišli ni Vojnić, iako u njemu žive siromašni i ratom izmučeni ljudi – veliki dio njih od socijalne pomoći. U velikim gradovima, gdje je većina roditelja zaposlena i na radnom mjestu provodi skoro cijeli dan pa hoće znati gdje mu se dijete svaki trenutak nalazi, to je donekle i razumljivo.
 
U ovakvim sredinama kakav je Vojnić, mobitel je postao pomodarstvo. Na Zapadu roditelji se ne brinu za djecu dok su u školi – na sigurnom su, ali se za njih brinu poslije nastave kada ta djeca krate vrijeme na ulicama i kafićima punim opasnosti. U takvim slučajevima mobitel može biti od velike koristi.
 
 
U našim rukama mobiteli su rijetko poslužili u korisne svrhe. Služe uglavnom za zabavu, slanje poruka (koje, opet, nisu važne), a u posljednje vrijeme i za širenje uvrijedljivih sadržaja. Odavno je mnogima san da su nevidljivi, kad im to odgovara, nekome napakoste, a da ovaj, opet, pojma nema tko bi to mogao biti. Time se zadovoljavaju najniže strasti, to rade umno poremećeni, a da ne budu otkriveni. Oni, jednostavno uživaju da budu ti koji će vrijeđati koga god žele, a da ne budu primjećeni. Jednostavno, oni uživaju u tuđim mukama i ne shvaćaju koliko su sami jadni i bijedni. Da bude gore, oni se zbog tih svojih niskosti osjećaju moćnima, a da ne snose nikakvu odgovornost. Na taj način mobitel, ta primamljiva, nekima vrlo korisna spravica u pametnim rukama, sada se pretvorila u oružje kojim se čini nasilje nad drugima, najčešće nedužnima.
Sada se pokazalo po tko zna koji put, da svaka novotarija kojoj smo skloni ima i svoju drugu, lošiju stranu.
 
 
 
 
 
 
Renata Opačić, 7.a
TražilicaKalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi
ŠKOLA

DARUJMO LJUBAV

KORISNO


 


 


 

preskoči na navigaciju