preskoči na sadržaj
NASILJE NIJE NASTAVNI PREDMET
           
 
Što se to posljednih godina dogodilo u mojoj školi da su sve učestaliji najrazličitiji oblici nasilja i da se pojedini učenici sve češće nalaze pred vratima ravnateljice i pedagoginje, čekajući na obavijesne razgovore? Je li nasilje među nama češće nego ranijih godina ili je njegov obim postao veći zbog toga što se danas nasiljem smatra i ono što nekada nije bilo tako okarakterizirano?
 
Mi smo svaki dan u školi i zamjećujemo sve promjene koje su događaju i svjedoci smo da nasilja među nama nema ništa više nego ranijih godina, ali se o njemu daleko više govori, nego ranijih godina. Kada to među nama nije bilo svađe, naguravanja, psovki, pa i modrica? Svega toga je bilo i prije, mada malo manje pred očima učitelja, pa su se takvi sporovi i rješavali bez prisutstva „javnosti” ili se na njih jednostavno zaboravljalo.
Novi događaji bi potiskivali stare u zaborav, a nas je tristotinjak u školi, pa nikada ne treba dugo čekati da se dogodi neka svađica ili koja modrica na glavi (ima ih i u sportu).
Meni se čini da smo mnogo toga proglasili nasiljem, pa mnogi među nama više i ne znaju kako bi se ponašali.
Naravno, ima neprihvatljivog ponašanja i njemu nije mjesto u školi, niti bilo gdje drugdje jer se u školi uče samo nastavni predmeti. Da nasilja nema u školi toliko koliko se priča svjedoči i to da, kada bi se nasilje ocjenjivalo ocjenama, veoma bi bilo malo petica – čak manje nego iz matematike.
To što su neki učenici češće opominjani od drugih – to znači da su živahniji, mada ta živahnost zna i prijeći granice, a to opet ne znači da je to nasilje.
 
 
Tko je nasilnik, on tu svoju osobnost neskriveno i stalno ispoljava, a takvi slučajevi su rijetki, vrlo rijetki.
Zavirimo li u dnevnike, nećemo naći niti puno opomena, niti puno ukora.
Zato odgovorno tvrdim: u našoj školi za sada nasilja gotovo i nema (što ne znači da ga neće biti), a ako ga i bude, tome će kumovati naši preblagi učitelji koji neumorno daju samo usmene opomene.
 
 
 
 
Tanja Majstorović, 7.a
 
TražilicaKalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi
ŠKOLA

DARUJMO LJUBAV

KORISNO


 


 


 

preskoči na navigaciju