preskoči na sadržaj
EKOLOŠKU SVIJEST NASLIJEDILI OD STARIJIH
 
 
Nema toga većeg naselja ili grada u našoj zemlji kojeg u zadnje vrijeme ne muči muku s tvornicama koje su očigledno zagađivači okoliša. U njih se ugrađuju ili ne ugrađuju prečistači kako bi se zlo koje donose koliko – toliko umanjilo.
Ta borba čovjeka za čišći okoliš novijeg je nadnevka jer je i ljudska svijest o značaju ekologije u životu čovjeka sporo sazrijevala, a i danas još zrije.
 
 
Zagađenje je pratilja svake proizvodnje, to svi znamo, ali znamo i da se ono uz dobru volju može svesti i na manju, razumniju mjeru. Naravno, ne postoji nigdje potpuno „čista”, bezopasna proizvodnja kao što ne postoji čist okoliš koji ne može biti još čistiji i za život ugodniji. A da bi se to postiglo, nije dovoljno da mi učenici jednom tjedno obiđemo školsko dvorište i pokupimo papiriće koje smo, opet mi razbacali po školskom dvorištu.
 
 
Jer mi ne onečišćujemo samo okolicu i unutrašnjost škole, nego iza sebe ostavljamo svega i svačega na putu od škole do kuće i obratno, pa i u svome dvorištu. Tako nerazumno ponašanje posljedica je neshvaćanja opasnosti koja nam prijeti od zagađenog zraka, a dobrim dijelom je i rezultat našeg dosadašnjeg kućnog odgoja. Svi naši roditelji redom izjavljuju kako, dok su oni išli u školu, nitko nikada nije ni izgovorio riječ „ekologija”, a ni do dan danas mnogi od njih ne znaju šta ta „famozna” riječ znači. Da su obrazovani u ekološkom ozračju, vjerojatno bi sada i nas nečemu korisnom mogli poučiti. Istina, za vrijeme njihovog školovanja nije bilo puno toga za bacanje, a ako se i bacalo nekontrolirano, svijest o mogućim posljedicama nikada nije sazrela u dovoljnoj mjeri. A u prirodi je neiskusnog čovjeka hvatati se za glavu kada je već kasno. Mi njihova djeca u školi smo već učili da smo planet Zemlju takvu kakva je samo naslijedili od naših predaka i da je trebamo ostaviti naraštajima koliko – toliko čistu.
 
 
U koliko ne promijenimo svoj stav prema prirodi, postoji opasnost da se ugušimo u vlastitom smeću.
 
 
 
 
Sara Mikić, 6.a
TražilicaKalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi
ŠKOLA

DARUJMO LJUBAV

KORISNO


 


 


 

preskoči na navigaciju