preskoči na sadržaj
ŠKOLA HUMANOSTI
                    
 
8.12.08.g. našu školu posjetio je Tomislav Pinter, jedan od članova humanitarne Udruge „Zdenac” iz Splita, i svim učenicima viših razreda naše škole održao sat iz humanosti. Ustvari, nama je slušateljima prezentirao program i ciljeve aktivnosti Udruge čiji je i sam član. Rekao nam je da je Udruga „Zdenac” osnovana prije pet godina u Splitu i da joj je prvi i osnovni cilj pomagati siromašnoj djeci Afrike i Južne Amerike, pa i starim i nemoćnim osobama u Hrvatskoj.
 
 
 
Iz njegove priče smo saznali koliko gladnih ima u svijetu.
Pogotovo smo bili emocionalno potreseni pričom o siromašnoj djeci koja umiru od gladi i mnoga od njih zbog neimaštine i ne pohađaju školu jer su izmučeni glađu, bolešću i neimaštinom pa se bore za goli život.
Pričao je i o nejednakosti među spolovima te djece, te mnoge djevojčice i ne idu u školu. Ta djeca žive u priprostim kolibama u močvarama gdje haraju različite bolesti, a naročito malarija. Smrtnost djece u najranijoj dobi je ogromna, a ipak, od svih bolesti, najopasnija je glad.
 
Članovi ove malobrojne udruge koji besplatno rade po siromašnim dijelovima svijeta (volontiraju) naredne godine planiraju izgraditi u Tanzaniji i Burundiju kuće koje će biti centri odakle će pomagati siromašne. Plan je da se takve zgrade izgrade i u Ekvatoru što, naravno, ovisi o donacijama koje za sada nisu dovoljne. Saznali smo i to kako mi i naši roditelji možemo sudjelovati u pomoći napaćenoj i siromašnoj djeci.
Ostali smo dirnuti poslije ovog predavanja i među nama će biti dosta djece koja će rado izdvojiti onoliko koliko svakodnevno trošimo za slatkiše. To je za nas malo, a puno za one koji ništa nemaju.
Nadamo se da će se dosta učenika i roditelja uključiti u ovu akciju i postati donatori.
 
 
 
 
Milica Veselinović, 5.b
TražilicaKalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi
ŠKOLA

DARUJMO LJUBAV

KORISNO


 


 


 

preskoči na navigaciju