preskoči na sadržaj
Vijesti

​SVJETSKI DAN JABUKA

moguće je obilježiti za vrijeme nastave na daljinu


Učenici 3.b su za vrijeme nastave na daljinu izrađivali jabuke tehnikom kolaža. Pratili su i Školu na Trećem koja je tog dana bila posvećena „kraljici voća“.

Uz to su, naravno, i kušali jabuke i to ne samo oni. Zanima li vas tko ih je sve kušao, pogledajte njihovu prezentaciju.

 

 

Pogledajte kako su obilježili taj dan

 

Preuzeto sa stranice Ministarstva poljoprivrede:

Jabuka se smatra jednom od najzdravijih voćnih vrsta pa zato i ne čudi što nosi naziv „kraljica voća“. 

Brojevi i činjenice
 

  • Svjetska proizvodnja jabuka iznosi oko 70 milijuna tona. Najveći proizvođači jabuka u svijetu su Kina s 44 milijuna tona, zatim zemlje EU s oko 10,7 milijuna tona, SAD s 4,7 milijuna tona, Turska s 2,8 i Indija s 2,3 milijuna tona. 
  • U 2019. godini, ukupno je u Hrvatskoj proizvedeno 68 tisuća tona jabuka. S tom proizvodnjom  bavi se 19210 gospodarstvo, a od ukupnog broja gospodarstava čak 17 491 su gospodarstva ispod jednog hektara. 
  • Najzastupljenija je sorta idared (33 %), golden delicious (13 %), jonagold (9 %),  gala (7 %), grany smith (5 %)  i ostale sorte čine 35 %. 
  • Najviše površina pod jabukom nalazi se u Osječko–baranjskoj županiji.

 
Zašto jesti jabuke svaki dan?

 
Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.

  • Malo kalorija i puno vitamina 

Jabuka srednje veličine ima tek oko 95 kalorija i bogata je naročito vitaminom C. Iako ima malo kalorija, jabuka nam daje osjećaj sitosti jer voćka srednje veličine sadrži oko 4 grama vlakana, što je 10 -15 % dnevnih potreba.

  • Jača srce i snižava kolesterol 

Ona je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Jabuka sadrži antioksidanse i pektin (vrsta vlakna) za koje se smatra da imaju koristan utjecaj na zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da jabuka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti te da smanjuje rizik od moždanog udara. Antioksidansi u jabuci sprečavaju oksidaciju LDL kolesterola.
 
Zašto jesti hrvatske jabuke?
 
Pogodni ekološki i klimatski uvjeti za proizvodnju vrhunskih jabuka. Uzgojni uvjeti u Hrvatskoj omogućuju proizvodnju kvalitetnih jabuka – obilje sunca, kvalitetna zemlja i okoliš koji nije zagađen prekomjernom uporabom zaštitnih kemijskih sredstava. Jabuka iz hrvatskog voćnjaka je zaista svježa. Radi kratkih transportnih puteva od voćnjaka do vašeg stola, jabuke se beru u optimalnoj zrelosti. Hrvatska jabuka dozrijeva na stablu, a ne u hladnjači. Transport iz obližnjeg voćnjaka ekološki ne opterećuje okoliš. Proizvodnja jabuka u Hrvatskoj je strogo kontrolirana. Jabuke se uzgajaju po strogim pravilima i budnim okom nadležnih institucija.



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Anica Globan Kovačić   datum: 20. 10. 2021.

Tražilica

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji


Korisni linkovi
ŠKOLA

DARUJMO LJUBAV

KORISNO


 


 


 





preskoči na navigaciju